Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Wina do obiadu – co wybrać?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wina do obiadu – co wybrać?

Zanim podamy gościom wino, czy sami po nie sięgniemy, powinniśmy wiedzieć, że należy je podawać odpowiednio do serwowanych dań. Do innych potraw podajemy białe wino, do innych czerwone. Jednak dawna zasada, że do czerwonego mięsa jest wino czerwone, a do ryb wino białe, powoli przestaje mieć znaczni

Herbata miętowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbata miętowa

Mięta jest jednym z najpopularniejszych ziół. Wszyscy znamy jej aromat, który możemy znaleźć nie tylko w herbacie, ale w wielu różnorodnych artykułach spożywczych. Często stosowana jest również w formie przyprawy. Jednak największej sławy przysporzyły jej właściwości, które wykazuje miętowa herbata

Nieznana biała herbata
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nieznana biała herbata

Herbatę, czyli drugi co do popularności spożywania napój na świecie, możemy spotkać w wielu rozmaitych, a czasami nawet zaskakujących odsłonach: czerwoną, czarną, zieloną czy owocową. Niewiele osób jednak kiedykolwiek słyszało o istnieniu białej herbaty. Jeszcze do niedawna była ona znana tylko i w

Najpopularniejsze rodzaje herbat
Gastronomia, artykuły spożywcze

Najpopularniejsze rodzaje herbat

Czarna herbata należy do najpopularniejszych napojów w Europie. Istnieje jednak o wiele więcej rodzajów herbaty, a także odmian wyżej wspomnianego trunku. Istnieją herbaty żółte, zielone, białe, czerwone i ciemne. Herbaty zielone składają się z liści niefermentowanych i dlatego, aby zapobiec ich z

Obyczaje picia kawy na świecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Obyczaje picia kawy na świecie

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kultura picia kawy na świecie jest niesamowicie rozbudowana i różnorodna. Mała czarna może przybierać różne formy w zależności od kraju i kultury w której się akurat znajdujemy. Jednym z najbardziej kojarzących się z kawą krajów są Włochy. Picie czarnego naparu ma w

Historia kawy w Polsce
Gastronomia, artykuły spożywcze

Historia kawy w Polsce

Choć nikt z nas nie wyobraża sobie towarzyskiego spotkania bez filiżanki aromatycznej kawy, to niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że nie zawsze mogliśmy cieszyć się tym aromatycznym napojem. Kawa przywędrowała do Polski z Mołdawii pod koniec XVII stulecia. Pocżątki bywają trudne i choć miłośnikam

Dodatki do herbaty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dodatki do herbaty

Bardzo częstym dodatkiem do herbaty staje się cukier. Nic w tym złego, jeżeli nie słodzimy jej za bardzo. Szkodliwy wpływ cukru na nasz organizm nie jest tajemnicą, a zbyt duża ilość cukru prowadzi również do zaburzenia naturalnego aromatu i smaku herbacianego naparu. Częstym dodatkiem do herbaty

Pierwsza herbata w Europie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pierwsza herbata w Europie

Na przestrzeni wieków herbata podbiła serca większości Azjatów, zyskując sobie tym samym szerokie rzesze amatorów. Najpierw przeznaczona tylko dla uprzywilejowanych grup i duchowieństwa, z czasem stała się popularna wśród ogółu społeczeństwa. Od momentu jej rozpowszechnienia w krajach azjatyckich m

Jak dobrze parzyć herbatę?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak dobrze parzyć herbatę?

Dobrze przygotowany napar herbaciany to sposób na chwilę relaksu dla wielu ludzi. Często jednak pomijamy wiele czynników, które pozwalają na prawdziwe delektowanie się smakiem herbaty, a napój sporządzamy szybko z pominięciem wielu ważnych aspektów. Pierwszą rzeczą na którą powinniśmy zwrócić szcz

Alternatywa dla kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Alternatywa dla kawy

Czarna herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. To właśnie po nią (zaraz po wodzie) sięgamy najczęściej, jeśli chcemy ugasić pragnienie. Warto wiedzieć, że to właśnie tego typu suszu dotyczą wszelkie legendy i doniesienia o tym, kiedy to herbata po raz pierwszy dotarła

Herbata rumiankowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbata rumiankowa

Współcześnie coraz częściej mówi się o tym, że Polacy mają zwyczaj nadużywania środków medycznych. Chętnie sięgamy po specjalistyczne leki przy każdej, nawet niezbyt poważnej dolegliwości. Aby uniknąć zbyt częstego sięgania po farmaceutyki, warto poznać niektóre tajniki medycyny naturalnej – na przy