Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Wina do obiadu – co wybrać?
Zanim podamy gościom wino, czy sami po nie sięgniemy, powinniśmy wiedzieć, że należy je podawać odpowiednio do serwowanych dań. Do innych potraw podajemy białe wino, do innych czerwone. Jednak dawna zasada, że do czerwonego mięsa jest wino czerwone, a do ryb wino białe, powoli przestaje mieć znaczni
Herbata miętowa
Mięta jest jednym z najpopularniejszych ziół. Wszyscy znamy jej aromat, który możemy znaleźć nie tylko w herbacie, ale w wielu różnorodnych artykułach spożywczych. Często stosowana jest również w formie przyprawy. Jednak największej sławy przysporzyły jej właściwości, które wykazuje miętowa herbata
Nieznana biała herbata
Herbatę, czyli drugi co do popularności spożywania napój na świecie, możemy spotkać w wielu rozmaitych, a czasami nawet zaskakujących odsłonach: czerwoną, czarną, zieloną czy owocową. Niewiele osób jednak kiedykolwiek słyszało o istnieniu białej herbaty. Jeszcze do niedawna była ona znana tylko i w
Najpopularniejsze rodzaje herbat
Czarna herbata należy do najpopularniejszych napojów w Europie. Istnieje jednak o wiele więcej rodzajów herbaty, a także odmian wyżej wspomnianego trunku. Istnieją herbaty żółte, zielone, białe, czerwone i ciemne. Herbaty zielone składają się z liści niefermentowanych i dlatego, aby zapobiec ich z
Obyczaje picia kawy na świecie
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kultura picia kawy na świecie jest niesamowicie rozbudowana i różnorodna. Mała czarna może przybierać różne formy w zależności od kraju i kultury w której się akurat znajdujemy. Jednym z najbardziej kojarzących się z kawą krajów są Włochy. Picie czarnego naparu ma w
Historia kawy w Polsce
Choć nikt z nas nie wyobraża sobie towarzyskiego spotkania bez filiżanki aromatycznej kawy, to niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że nie zawsze mogliśmy cieszyć się tym aromatycznym napojem. Kawa przywędrowała do Polski z Mołdawii pod koniec XVII stulecia. Pocżątki bywają trudne i choć miłośnikam
Dodatki do herbaty
Bardzo częstym dodatkiem do herbaty staje się cukier. Nic w tym złego, jeżeli nie słodzimy jej za bardzo. Szkodliwy wpływ cukru na nasz organizm nie jest tajemnicą, a zbyt duża ilość cukru prowadzi również do zaburzenia naturalnego aromatu i smaku herbacianego naparu. Częstym dodatkiem do herbaty
Pierwsza herbata w Europie
Na przestrzeni wieków herbata podbiła serca większości Azjatów, zyskując sobie tym samym szerokie rzesze amatorów. Najpierw przeznaczona tylko dla uprzywilejowanych grup i duchowieństwa, z czasem stała się popularna wśród ogółu społeczeństwa. Od momentu jej rozpowszechnienia w krajach azjatyckich m
Jak dobrze parzyć herbatę?
Dobrze przygotowany napar herbaciany to sposób na chwilę relaksu dla wielu ludzi. Często jednak pomijamy wiele czynników, które pozwalają na prawdziwe delektowanie się smakiem herbaty, a napój sporządzamy szybko z pominięciem wielu ważnych aspektów. Pierwszą rzeczą na którą powinniśmy zwrócić szcz
Alternatywa dla kawy
Czarna herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. To właśnie po nią (zaraz po wodzie) sięgamy najczęściej, jeśli chcemy ugasić pragnienie. Warto wiedzieć, że to właśnie tego typu suszu dotyczą wszelkie legendy i doniesienia o tym, kiedy to herbata po raz pierwszy dotarła
Herbata rumiankowa
Współcześnie coraz częściej mówi się o tym, że Polacy mają zwyczaj nadużywania środków medycznych. Chętnie sięgamy po specjalistyczne leki przy każdej, nawet niezbyt poważnej dolegliwości. Aby uniknąć zbyt częstego sięgania po farmaceutyki, warto poznać niektóre tajniki medycyny naturalnej – na przy