Dodatki do herbaty
Bardzo częstym dodatkiem do herbaty staje się cukier. Nic w tym złego, jeżeli nie słodzimy jej za bardzo.
Szkodliwy wpływ cukru na nasz organizm nie jest tajemnicą, a zbyt duża ilość cukru prowadzi również do zaburzenia naturalnego aromatu i smaku herbacianego naparu. Częstym dodatkiem do herbaty jest również mleko, które łagodzi działanie kofeiny.
Tego typu mieszanka ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ jest to również bardzo odżywcze połączenie. Jest to dobry wybór dla wszystkich, którzy cierpią z powodu chorób nerek i serca.
Często dodatkiem do herbaty stają się również syropy i soki owoców, głównie cytrusów. Sok z cytryny wzmacnia naturalne aromaty dobrze zaparzonego naparu.
Mniej popularnym w naszej szerokości geograficznej sposobem spożywania herbacianego naparu jest dodanie do niego korzennych przypraw takich jak kardamon, cynamon i goździki. Coraz popularniejsze są również herbaty z dodatkami pieprzu.
Stosowanie tego typu dodatków to mocna ingerencja w naturalny smak herbaty.