Nieznana biała herbata
Herbatę, czyli drugi co do popularności spożywania napój na świecie, możemy spotkać w wielu rozmaitych, a czasami nawet zaskakujących odsłonach: czerwoną, czarną, zieloną czy owocową. Niewiele osób jednak kiedykolwiek słyszało o istnieniu białej herbaty. Jeszcze do niedawna była ona znana tylko i wyłącznie na terenie Azji.
Biała herbata pochodzi z tego samego krzewu co czarna czy zielona. Ta odmiana suszu przyrządzana jest z pąków liściowych oraz młodych liści jednej z chińskich odmian rośliny, Camellia sinensis. Jej sekret tkwi jednak w wyjątkowym sposobie suszenia.
Liście przeznaczone na tą odmianę napoju zbierane są tylko i wyłącznie wczesną wiosną, a następnie suszone w naturalny sposób – na słońcu. Sprawia to, że proces fermentacji postępuje tylko w minimalnym stopniu. Właśnie podejmowanie tych czynności wpływa na fakt, że susz zachowuje w sobie znaczne ilości dobroczynnych właściwości.
Biała herbata swoją nazwę zawdzięcza kolorystyce ususzonych pąków, które są białe lub srebrzyste. Wbrew pozorom biała herbata po zaparzeniu przyjmuje żółtawą barwę. W smaku troch ę przypomina herbatę zieloną, jednak już na pierwszy rzut oka można rozróżnić obydwa napary.