Najpopularniejsze rodzaje herbat
Czarna herbata należy do najpopularniejszych napojów w Europie. Istnieje jednak o wiele więcej rodzajów herbaty, a także odmian wyżej wspomnianego trunku.
Istnieją herbaty żółte, zielone, białe, czerwone i ciemne. Herbaty zielone składają się z liści niefermentowanych i dlatego, aby zapobiec ich zwiędnięciu podgrzewa się je.
Zatrzymuje to proces utleniania, dzięki czemu zielone herbaty zatrzymują kolor i właściwości świeżych liści. Z delikatnie fermentowanych liści niedojrzałego jeszcze krzewu produkuje się herbaty białe.
Dzięki wykorzystaniu młodych liści i białych kwiatów uzyskuje się napar o wyjątkowo jasnej barwie. Herbaty żółte należą do rzadkości.
To lekko fermentowane liście, ale w dość charakterystyczny sposób. Już podczas procesu zawijania liści osiągają one charakterystyczną żółtą barwę, później najczęściej podgrzewa się je i zawija w papier, aby wysuszyły się.
Do najbardziej fermentujących należą tzw. puery.
Są to herbaty w Polsce i w Europie znane pod nazwą czerwonych herbat. Mają charakterystyczny, ziemisty posmak.