Pierwsza herbata w Europie
Na przestrzeni wieków herbata podbiła serca większości Azjatów, zyskując sobie tym samym szerokie rzesze amatorów. Najpierw przeznaczona tylko dla uprzywilejowanych grup i duchowieństwa, z czasem stała się popularna wśród ogółu społeczeństwa.
Od momentu jej rozpowszechnienia w krajach azjatyckich minęło niemal tysiąc lat, zanim po raz pierwszy dotarła do Europy. Pierwsza dostawa herbaty dotarła żaglowcami do Amsterdamu na początku siedemnastego wieku.
Od tego momentu to właśnie Holendrzy importowali azjatyckie zdobycze, następnie zaopatrzając w ten napój niemal całą Europę. Kilkadziesiąt lat później w handel tym właśnie towarem zaangażowali się również Anglicy.
Z biegiem lat napój coraz bardziej zyskiwał na popularności, więc pojawiało się również coraz więcej handlarzy. Z czasem herbata zaczęła docierać na nasz kontynent również drogą lądową.
Uznawano, że napój transportowany w ten sposób jest znacznie lepszy jakościowo. Przewożenie przez karawanę ograniczało jego kontakt z zatęchłymi, wilgotnymi ładowniami.
Wtedy też pojawił się zwyczaj słodzenia herbaty – uważano, że ta dostarczana drogą morską ma niepożądany posmak, który miał być zniwelowany przy pomocy cukru.