Mięta jest jednym z najpopularniejszych ziół. Wszyscy znamy jej aromat, który możemy znaleźć nie tylko w herbacie, ale w wielu różnorodnych artykułach spożywczych. Często stosowana jest również w formie przyprawy.
Jednak największej sławy przysporzyły jej właściwości, które wykazuje miętowa herbata. Podobnie jak w przypadku rumianku, jej działanie w dużej mierze związane jest z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Działa rozkurczowo, więc świetnie sprawdza się jako remedium na ból brzucha.
Co więcej, zwiększa przepływ żółci, która jest całkowicie niezbędna do prawidłowego trawienia tłuszczów. Właśnie dlatego tak chętnie sięgamy po miętową herbatę, gdy czujemy się ociężali po zbyt obfitym lub tłustym posiłku. Pomaga również usuwać wzdęcia.
Napar z tego zioła może mieć też zbawienny wpływ na wątrobę, którą doskonale oczyszcza. Dobrze wiedzieć, że mięta jako roślina nie jest zbyt wymagająca. Warto więc rozważyć hodowlę własnej rośliny w ogródku czy doniczce, zamiast kupowania gotowego suszu.
Wiedz, że liści mięty nie trzeba suszyć przed zaparzeniem. Przed przyrządzeniem dobrze jednak zamoczyć je na kilka minut w wodzie z octem, a następnie spłukać pod bieżącą wodą.Okłady mogą pomóc na ból nadgarstka.